3 C
București
12 noiembrie 2024
AcasaSanatate5 remedii naturale eficiente în cazul infecțiilor bacteriene

5 remedii naturale eficiente în cazul infecțiilor bacteriene

Data:

Articole asemanatoare

5 sfaturi pentru plantarea zmeurei toamna

Importanta alegerii unei locatii adecvatePlantarea zmeurei in toamna poate...

10 trucuri pentru plantarea arpagicului primavara

1. Pregatirea soluluiPlantarea arpagicului in primavara incepe cu pregatirea...

Mure – plantare si ingrijire

Importanta cultivarii murelorMurele sunt fructe delicioase si nutritive, apreciate...

Ghid cu pasi pentru plantarea usturoiului primavara

Importanta plantarii usturoiului primavaraPlantarea usturoiului primavara este o activitate...

10 recomandari pentru plantare pomi fructiferi toamna

Importanta plantarii pomilor fructiferi toamna Plantarea pomilor fructiferi toamna este...

De cele mai multe ori, când suferi de infecții bacteriene ușoare, nu este nevoie neapărat de antibiotice de sinteză. Există remedii naturale din plante, foarte eficiente împotriva bacteriilor. Uleiurile esențiale de cimbru, de cuișoare, mierea sau usturoiul sunt doar câteva dintre produsele la care poți apela.

Aşa cum le spune şi numele, infecţiile bacteriene sunt cauzate de bacterii sau de toxinele acestora. 

Microorganisme prezente atât în mediu, pe diverse suprafeţe, precum şi pe corpul nostru, inclusiv pe piele, sunt clasificate în bune şi rele. Cele bune alcătuiesc flora intestinală şi participă la digestie. În schimb, bacteriile rele sau patogene sunt microbii care afectează diverse organe sau sisteme din organism. 

Infecţiile bacteriene se răspândesc prin aer (salivă, praf), prin contactul cu pielea sau mucoasele persoanei infectate, prin ingestia unor alimente contaminate ori prin intermediul unor vectori precum căpuşele sau păduchii.

De câte feluri sunt infecțiile

În funcție de zona afectată, infecțiile pot fi:

  • Infecţii bacteriene cutanate: foliculită, impetigo, erizipel, furuncul;
  • Infecții bacteriene ORL: rino-faringită și amigdalită acută, otită medie acută, sinuzită acută; 
  • Infecții bacteriene bronho-pulmonare: bronșită acută bacteriană, pneumonie pneumococică; 
  • Infecții bacteriene digestive: enterocolită bacteriană – salmoneloză, dizenterie bacilară, infecție cu Clostridium difficile;
  • Infecții bacteriene genitale: vaginita bacteriană, gonoree, sifilis, clamidioză;
  • Infecţii urinare: cistită, prostatită, uretrită. 

Cum se manifestă infecțiile bacteriene

Infecţiile bacteriene au simptome diverse, în funcţie de localizare. Astfel:

  • În infecţiile respiratorii bacteriene apar: durere de gât şi de cap, nas înfundat, secreţii nazale purulente, febră. 
  • În infecţiile pulmonare precum pneumonia bacteriană apar: tusea cu mucus gros galben sau verde, febră, frisoane, probleme de respiraţie.
  • Infecţiile digestive bacteriene se manifestă prin: greaţă, vărsături, diaree, febră. 
  • Semnele şi simptomele care apar în infecţiile urogenitale sunt nevoia frecventă de a urina, însoțită de dureri sau senzație de arsură, urină tulbure cu miros modificat. 

Cele mai bune remedii naturale împotriva bacteriilor

În prezenţa simptomelor sugestive de infecţii bacteriene, indiferent de localizarea acestora, se recomandă consultul medical, pentru că pot apărea complicaţii. 

Este bine de ştiut că infecţiile bacteriene pot beneficia şi de tratamente naturale, pe bază de plante medicinale, cu diverse forme de administrare: ceai, capsule, uleiuri esențiale, extracte din plante etc. Aceste remedii au avantajul că nu au reacţiile secundare ale antibioticelor de sinteză precum afectarea florei intestinale şi favorizarea candidozei. 

Iată care sunt cele mai eficiente remedii în cazul infecțiilor bacteriene!

  1. Uleiurile esențiale

Sunt considerate cele mai puternice antibiotice naturale, iar avantajul lor este că sunt bine asimilate și tolerate de organismul uman, nu atacă flora intestinală, așa cum o fac cele de sinteză, nu scad imunitatea, dimpotrivă, o întăresc. Mai au un mare avantaj: în fața lor, bacteriile nu prea pot dezvolta rezistență, iar asta datorită faptului că au o compoziție foarte complexă, conțin zeci de substanțe chimice diferite, care acționează împreună prin sinergism. 

Uleiurile esențiale de cimbru și cuișoare sunt recomandate în infecții ale sistemului respirator și genito-urinar. Le găsiți în cadrul capsulelor Biomicin Forte de la Fares. Cel de tea tree (arbore de ceai) este unul dintre cele mai puțin iritante uleiuri, se poate administra inclusiv copiilor. Cele de scorțișoară, de șovârv sunt, de asemenea, foarte bune. 

  1. Usturoiul 

Folosit atât la preparatele culinare, cât şi ca remediu, usturoiul are proprietăţi antimicrobiene. Unele studii au arătat că poate fi eficient inclusiv împotriva unor bacterii precum Salmonella și E. coli. Alicina este compusul din usturoi, cu acţiune antibiotică, antifungică şi antivirală. Pentru proprietăţile antibacteriene, este indicat să consumăm usturoiul crud, pentru că alicina este distrusă prin prepararea termică.

  1. Mierea 

Mierea este unul dintre cele mai vechi remedii antibiotice. Această calitate este conferită de compuşi precum peroxidul de hidrogen, conţinut de mierea crudă. Mierea poate fi folosită atât contra infecţiilor bacteriene cutanate, cât şi pentru cele interne. 

  1. Tinctura de propolis

Şi propolisul, în special sub formă de tinctură, are calităţi antibacteriene, inclusiv contra E.coli şi Staphylococcus aureus. 

  1. Plantele medicinale

Unele plante medicinale conţin compuşi care au proprietăţi antibacteriene şi care pot fi folosite contra infecţiilor cauzate de bacterii. 

Spre exemplu, frunzele de măslin, fructele de ienupăr şi de merişor ajută în cazul infecţiilor urinare. 

Cimbrul este renumit pentru proprietăţile antibacteriene şi antivirale. Uleiul din compoziția acestei plante are virtuţi antibacteriene. În infecţiile respiratorii, digestive, urinare şi ORL se poate consuma infuzie de cimbru, 3 căni pe zi. 

Ghimbirul, echinacea, oregano, turmericul şi cuișoarele sunt alte plante valorificate, sub forma unor preparate diverse, pentru combaterea infecţiilor bacteriene. 

Așadar, în cazul unor infecţii bacteriene ușoare, remediile naturale pot fi de mare ajutor. Dacă nu se observă ameliorări după trei zile, se recomandă consultul medical. 

Ultimele articole