9.8 C
București
20 martie 2025
AcasaAutoCare sunt avantajele si dezavantajele masinilor agricole

Care sunt avantajele si dezavantajele masinilor agricole

Data:

Articole asemanatoare

Afaceri de la zero cu fonduri europene idei si finantare

Oportunități de finanțare pentru afaceri de la zeroCând vine...

Colesterol marit factori de risc si metode de reducere

Colesterolul si riscurile saleColesterolul este o substanta grasa produsa...

Conectare telefon la TV prin cablu USB cum functioneaza

Ce Inseamna Conectare Telefon la TV Prin Cablu USB In...

Evaluare bunuri mobile: estimează valoarea corectă a bunurilor tale

Evaluarea bunurilor mobile este importantă pentru a determina valoarea...

Top 10 comune: analiza demografica a Romaniei

Romania este o tara bogata in diversitate demografica si...

Oamenii au practicat agricultura de mii de ani. Este una dintre cele mai vechi profesii din lume. Cu toate acestea, a fost modernizat de-a lungul anilor. Intr-adevar, inainte se  foloseau instrumente rudimentare pentru a cultiva solul. Din aceasta cauza, munca a fost dificila si cu forta de munca intensa. 

In zilele noastre, masinile agricole mai sofisticate fac mai usor si mai rapid indeplinirea sarcinii in timp ce necesita mai putina forta de munca si acestea sunt avantaje semnificative. Prin urmare, in ultimii ani putem vedea utilaje incredibile care devin din ce in ce mai indispensabile pentru obtinerea unor recolte bune.

Accesul la utilaje agricole a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dar cresterea acestuia nu a fost confirmata decat la inceputul secolului al XX-lea. In multe tari, utilizarea de masinilor agricole a luat nastere dupa primul razboi mondial. Masinile agricole sunt considerate ca un model de revolutie agricola folosind masini agricole (tractor, combine etc.) in locul tractiunii animale, combinate cu noi perspective economice.

Beneficiile folosirii utilajelor agricole

In secolul al XIX-lea, din cauza lipsei de echipamente, oamenii s-au stabilit pe o suprafata mica de pamant. Cand au aparut masinile, zona utila s-a putut extinde la sute de ha sau chiar milioane de ha. Cu 26,7 milioane de tractoare angajate in lume, Statele Unite ocupa primul loc cu 4.800.000 de tractoare operate. 

In Marea Campie a Statelor Unite, cultivarea pe scara larga pentru export si piata locala s-a facut prin folosirea masinilor. Productia de porumb, bumbac, orez, grau, soia etc. se face cu utilaje agricole. In 2012, suprafata arabila era de 371 milioane ha sau 169 hectare pe ferma. Pentru tari africane precum Madagascar, manipularea utilajelor agricole nu este inca la moda. Un exportator de cuisoare din Madagascar a preferat pana acum tractiunea animala si puterea umana pentru a-si lucra pamantul.

Mai putin efort si mai multa performanta

Accesul la utilaje agricole are multe avantaje:

  • Economie de timp: daca inainte, se foloseau mainile pentru a secera, astazi se lucreaza usor pe un spatiu de 1 ha cu un tractor.
  • Mai putina oboseala: cand vii acasa seara dupa o zi de recoltare, esti mai relaxat si multumit sa vezi rezultatul, dar totul se datoreaza combinei sau tractorului tau.
  • Recolta mai mare: Statele Unite sunt in fruntea listei pentru porumb cu 350.000.000 de tone in fiecare an. De remarcat ca majoritatea fermierilor care inclina spre utilaje agricole opteaza pentru agricultura intensiva (folosirea de pesticide, plante selectate, ingrasaminte tratate chimic etc.) pentru a-si creste recoltele.

Efectele nocive ale utilajelor agricole

Utilizarea masinilor are si efecte negative.

  • Pe plan social, populatia muncitoare a fost inlocuita de masina. In Statele Unite, doar 2% din populatia activa este dedicata agriculturii fata de 161.048.950 din populatia activa in 2015. Pe langa sosirea utilajelor agricole, a fost intarit exodul rural catre marile orase.
  • Utilizarea masinii necesita multa investitie; achizitionarea de materiale, ingrasaminte etc.
  • Cultura artificiala poate afecta riscurile de mediu si sanatatea umana, datorita tehnicilor sale asa-numite „intensive” care utilizeaza diverse substante chimice (pesticide, ingrasaminte chimice etc.).

Ultimele articole