26.9 C
București
8 septembrie 2024
AcasaDiverseCat este amenda pentru selectarea colectiva necorespunzatoare?

Cat este amenda pentru selectarea colectiva necorespunzatoare?

Data:

Articole asemanatoare

4 idei de destinații distractive pentru părinți și copii

Călătoriile în familie sunt ocazii minunate pentru a construi...

Top 9 idei moderne de balustrade interioare

În designul interior modern, balustradele interioare nu mai sunt...

Cele mai eficiente metode de răcire pentru laptopul de gaming: soluții pe termen lung

Răcirea eficientă a unui laptop de gaming este esențială...

Descoperă Cele Mai Relevante Anunțuri Imobiliare din București

Găsirea locuinței perfecte în București poate părea complicată, dar...

Cum să faci ca organizarea nunții să fie mai puțin stresantă

Planificarea unei nunți este adesea descrisă ca fiind una...

Colectarea selectiva consta in separarea diferitelor tipuri de deseuri in functie de compozitia lor si de posibilitatea lor de a fi reciclate sau refolosite. Acest proces permite identificarea si separarea materialelor valoroase (cum ar fi hartia, sticla, metalul, plasticul) de deseurile periculoase sau nedorite (cum ar fi bateriile, medicamentele expirate, uleiul uzat).

Ce fel de pubele trebuie sa folosim pentru selectarea colectiva

Pubele pentru colectarea selectiva sunt containere special concepute pentru a permite separarea diferitelor tipuri de deseuri la nivelul fiecarei locuinte sau institutii. 

Acestea sunt marcate cu culori sau simboluri diferite pentru a identifica tipul de deseuri care trebuie aruncate in ele, cum ar fi hartia, sticla, metalul, plasticul sau deseurile menajere.

Daca nu aveti la indemana asa ceva puteti folosi mai multe pubele gunoi in acelasi timp, avand grija ca fiecare pubela sa fie destinate unui anumi tip de gunoi.

Folosirea pubelelor pentru colectarea selectiva poate facilita separarea deseurilor si poate contribui la cresterea ratei de reciclare si la reducerea cantitatii de deseuri care ajung in depozitele de deseuri sau in natura. Pubelele sunt un instrument esential pentru implementarea sistemelor de colectare selectiva eficiente.

Ea este importanta deoarece:

  • Contribuie la conservarea resurselor naturale prin reciclarea materialelor
  • Ajuta la reducerea cantitatii de deseuri periculoase care ar putea afecta sanatatea publica si mediul
  • Poate reduce costurile legate de eliminarea deseurilor
  • Contribuie la crearea unei societati mai verzi prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii.
  • Colectarea selectiva poate avea un impact pozitiv asupra mediului si poate ajuta la protejarea resurselor si a sanatatii publice.

Amenzile pentru colectarea selectiva improprie?

Amenda de colectare selectiva se refera la o sanctiune impusa de autoritatile competente persoanelor sau companiilor care nu respecta regulile de colectare selectiva a deseurilor. 

Aceste reguli au ca scop separarea deseurilor periculoase de cele nepericuloase si reciclarea acestora in scopul protejarii mediului si al conservarii resurselor naturale. Valoarea amenzii poate varia in functie de localitate si de gravitatea incalcarii.

Cine este pasibil de o astfel de amenda?

Persoanele fizice sau juridice, cum ar fi companiile sau institutiile publice, pot fi considerate pasibile pentru incalcarea regulilor de colectare selectiva a deseurilor si pot fi supuse unei amenzi. Acest lucru se aplica atat pentru persoanele care genereaza deseuri, cat si pentru cele care le gestioneaza si le transporta.

Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 recipiente pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 – 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.

Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

Toate aceste reglementari sunt cuprinse in textele legilor de mai jos:

  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor care reglementează obligațiile persoanelor fizice și juridice;
  • Legea numărul 194 din 2019 care aduce precizări suplimentare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor;
  • Ordonanța de Urgență 74 din 2018 care prevede obligativitatea ca de la 1 iulie 2019 deșeurile să fie colectate în 4 categorii (plastic / metal, hârtie / carton, sticlă, deșeuri reziduale / menajere).

Cine poate da amenzi pentru colecatarea selectiva?

Amenzile pentru incalcarea regulilor de colectare selectiva a deseurilor pot fi acordate de autoritatile competente, cum ar fi agentiile pentru mediu, departamentele de gestionare a deseurilor sau serviciile de inspectie. De asemenea, acestea pot fi acordate de catre autoritatile locale sau de catre politie, in functie de legislatia si regulamentele specifice ale fiecarei tari sau regiuni.

Ultimele articole