Ai luat decizia! Vrei sa organizezi un spectacol de artificii la petrecerea de la nunta ta. Planul este grozav si cu siguranta va adauga o nota magica evenimentului tau. La urma urmei, nu exista oameni carora sa nu le placa artificiile – poate doar cei care nu au vazut spectacole frumoase, profesionale. Asa ca te asezi in fata computerului si cauti pe Google: focuri de artificii si produse pirotehnice profesionale.
Sute de oferte, zeci de companii
Cand verifici ofertele de pe piata, vei observa ca numarul de oferte de spectacole pirotehnice este pur si simplu nerealist. In special, cand stii ca nu este deloc usor sa devii pirotehnist si sa te ocupi de organizarea unor spectacole pirotehnice.
Din pacate, acest lucru ofera o gama uriasa de oportunitati pentru companii si persoane care au putine in comun cu arta pirotehnica. Cu siguranta, acestia nu pot fi numiti pirotehnist profesionist.
In primul rand, trebuie sa stii ca pirotehnistul profesionist foloseste diferite produse pirotehnice pentru spectacolele lor, altele decat cele pe care le cunosti de pe rafturile magazinelor. Aceste incarcaturi apartin claselor de certificare F2, F3, F4, P1, T1 si T2, prin urmare, pentru a le putea cumpara si depozita, trebuie sa ai autorizatii corespunzatoare. Pentru a obtine astfel de autorizatii, trebuie indeplinite o serie de cerinte de siguranta, precum construirea de depozite speciale si pregatirea de specialitate in domeniu Multe, nu? Nu toata lumea isi poate permite, deoarece indeplinirea tuturor acestor cerinte este, de asemenea, foarte costisitoare.
Deci, cum isi ofera oamenii fara calificari adecvate serviciile? Este foarte usor. In loc de incarcaturi profesionale, folosesc artificii de amatori – adica produse care sunt disponibile pentru vanzare oricarei persoane cu varsta de peste 18 ani. Astfel de produse pot fi folosite si pentru a asambla si lansa un spectacol de artificii, dar cu siguranta nu poate fi numit profesional. Ba mai mult, oricine poate organiza un astfel de spectacol pe proprietate privata.
Care este diferenta dintre artificiile profesionale si produsele pentru amatori?
Principala si cea mai importanta diferenta dintre artificiile profesionale (F4, T2, P2) si artificiile de amatori este dimensiunea acestora si continutul de amestecuri pirotehnice incluse in artificii. Ne referim la dimensiune ca fiind calibrul. Calibrul care apare la artificiile amatorilor incepe de la 7 mm si se termina la 50 mm. In acelasi timp, artificiile profesionale disting intre urmatoarele calibre: 50/75/100/125/150 / 200mm (si mai mult).
Dimensiunea calibrului este responsabila de marimea efectului pe cer si de inaltimea la care va zbura. Cu cat este mai mare calibrul, cu atat efectele sunt mai mari si mai frumoase, dar aduce cu sine si cerinte sporite de securitate. Marea majoritate a efectelor pirotehnice pot fi obtinute doar in asa-numitele bombe pirotehnice. Din cauza aspectului tehnic, aceste efecte nu pot fi obtinute cu artificiile oferite de amatori.
In timpul spectacolelor pirotehnice profesionale, se intampla sa fie folosite si produse din seria de amatori (F3 / T1 / P1), dar ele servesc mai degraba ca fundal pentru incarcaturile profesionale,
completand astfel partea inferioara a cerului, in timp ce in varf se deschid bombele pirotehnice din clasa F4.