2.7 C
București
4 decembrie 2023
AcasaDiverseCum si de ce se elaboreaza testamentul? 

Cum si de ce se elaboreaza testamentul? 

Data:

Articole asemanatoare

Inovații în lumea cocktailurilor cu gin: 3 dintre cele mai recente tendințe

Într-o lume în continuă schimbare, nici domeniul băuturilor nu...

Cele mai importante beneficii ale ceaiului de tei pentru sănătate

Ceaiul de tei, obținut din florile arborelui este cunoscut...

Ce vei învăța la un curs de unghii false?

La un curs de unghii false, veți învăța o...

Cele mai noi tehnologii folosite pe microfoane spion

În lumea investigațiilor și a detecției particulare, microfoanele spion...

5 remedii naturale eficiente în cazul infecțiilor bacteriene

De cele mai multe ori, când suferi de infecții...

Moartea este un pas firesc al vietii, care adesea vine pe nepregatite. Astfel ca in multe cazuri, cei decedati nu isi rezolva la timp atributiile pentru ca rudele si apropiatii lor sa poata mosteni in mod legal bunurile detinute de acestia. 

Tocmai de aceea se recomanda ca proprietarii unor bunuri de valoare sa isi elaboreze testamentul din timp, cat sunt in deplinatatea facultatilor mentale pentru a nu putea fi contestat de persoanele rau-voitoare. 

Cum se elaboreaza actul testamentar? 

Dupa deces, bunurile detinute de persoana decedata se pot imparti in doua moduri, fie pe cale legala, unde rudele si sotul au dreptul legal de a intra in posesia unei anumite parti din bunuri – procentul se calculeaza in functie de gradul de rudenie dintre persoane si decedat – fie prin intermediul testamentului, care reprezinta un document prin care proprietarul decide cine va mosteni si ce parte. 

De aceea, testamentul trebuie intocmit din timpul vietii, cand persoana in cauza are capacitatea psihica de a lua astfel de decizi. Simpla redactare a documentului respectiv nu este suficienta, ci testamentul trebuie sa fie realizat si incheiat in fata unui notar public, in persoana – fara intermediari. Ulterior, notarul va legaliza documentul, care va capata caracterul de act juridic. 

De asemenea, dupa decesul autorului testamentului, succesiunea si punerea in proprietate a mostenitorilor se va realiza tot in cabinetul notarial. Chiar si in absenta unui testament, cabinetul Notariat Birzu va putea realiza succesiunea, pe baza prevederilor prevederilor legale din Codul Civil. 

Tipuri de testament si cand se recomanda intocmirea acestuia

Intocmirea unui testament care nu respecta preverile legale aflate in vigoare poate duce la anularea irevocabila a acestuia. Drept urmare, persoana care intentioneaza sa isi intocmeasca testamentul trebuie sa apeleze la un notar, pentru a avea certitudinea ca documentul va deveni un act juridic ce va putea fi pus in aplicare dupa decesul sau. 

Exista doua tipuri de testament, care difera in functie de modul in care actul este redactat. Este vorba despre testamentul olograf si testamentul autentic. Testamentul olograf este cel scris de mana testatorului si trebuie sa fie scris integral, datat si semnat de acesta. Testul autentic este cel realizat in fata unui notar public, in forma autentica, avand rolul de act cu autoritate publica, motiv pentru care va fi mai greu de contestat.  

De obicei, testamentul este necesar atunci cand nu exista mostenitori legali sau cand testatorul nu este de acord cu cotele repartizate de lege pentru fiecare mostenitor. Astfel, el decide cine si ce va mosteni. 

Ultimele articole