11.3 C
București
26 martie 2025
AcasaSanatateIgiena dentară: 5 sfaturi utile

Igiena dentară: 5 sfaturi utile

Data:

Articole asemanatoare

Cele mai frumoase nume de fete lista celor mai apreciate

Explorarea numelor de fete Alegerea unui nume pentru fetita ta...

Afaceri de la zero cu fonduri europene idei si finantare

Oportunități de finanțare pentru afaceri de la zeroCând vine...

Colesterol marit factori de risc si metode de reducere

Colesterolul si riscurile saleColesterolul este o substanta grasa produsa...

Conectare telefon la TV prin cablu USB cum functioneaza

Ce Inseamna Conectare Telefon la TV Prin Cablu USB In...

Evaluare bunuri mobile: estimează valoarea corectă a bunurilor tale

Evaluarea bunurilor mobile este importantă pentru a determina valoarea...

Menținerea unei igiene dentare excelente nu doar că te va feri de problemele serioase care necesită tratament îndelungat, dar îți va asigura un aspect ideal al danturii la orice vârstă.

Pașii de bază ai igienei orale te ajută să-ți protejezi gingiile, să previi cariile și afecțiunile serioase. Iată câteva sfaturi și metode de a avea grijă de dinții tăi!

  1. Respectă periajul zilnic

Periajul corect și regulat al dinților este obligatoriu pentru sănătatea orală. Acesta este cea mai eficientă metodă de a îndepărta placa de pe dinți și bacteriile care se formează pe dinți sau între aceștia.

Ține cont și de pasta pe care o folosești. Experții recomandă pastă cu fluor pentru o protecție completă, dar trebuie să discuți cu stomatologul tău pentru a primi cele mai bune soluții. Acesta poate considera potrivite paste pentru probleme specifice, precum dinții sensibili sau pentru prevenirea gingivitei.

Atât felul în care periezi dinții, cât și tipul periuței de dinți joacă un rol important în rutina de igienă orală zilnică. Comandă pe drmax.ro o periuță electrică și bucură-te de ușurința cu care îți poți curăța în profunzime dinții zilnic! Mișcările unei periuțe electrice te ajută să fii sigur că folosești o tehnică bună de periaj.

  1. Folosește ața dentară și apa de gură

Chiar dacă periezi dinții zilnic, trebuie să incluzi apa de gură și ața dentară de fiecare dată. Ața dentară este necesară pentru a îndepărta particulele de mâncare și placă dintre dinți, unde nu poate ajunge peria de dinți.

Apa de gură îndepărtează bacteriile și neutralizează acizii care pot deveni cauza principală pentru căderea și degradarea dinților. Apa de gură se folosește timp de 30 de secunde după fiecare periaj al dinților, dimineața și seara de asemenea.

  1. Urmează o dietă sănătoasă

Este important de ținut minte că nu doar produsele folosite pentru protejarea dinților contează pentru sănătatea orală, ci și alimentația. Pentru a-ți proteja dinții și gingiile, consumă cât mai puține zaharuri, fructe și sucuri acide.

Alege o dietă bogată în calciu și nutrienți care ajută la păstrarea unei sănătăți orale ideale. Printre vitaminele ideale pentru sănătatea dinților se numără vitamina D, vitamina K, vitamina A, potasiul. (1)

  1. Renunță la vicii

Fumatul este una dintre cauzele principale ale cancerului oral și pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni dentare. De asemenea, consumul de cafea poate duce la pătarea și îngălbenirea dinților, mai ales dacă rutina zilnică de periaj este neglijată.

Dacă bei cafea în fiecare dimineață, asigură-te că te speli pe dinți cât mai bine odată ce termini ceașca de cafea. Este recomandat să aștepți aproximativ jumătate de oră după consumul cafelei înainte de a peria dinții. Din cauza acizilor, smalțul poate fi slăbit, ceea ce implică riscul de a dezvolta carii și alte afecțiuni.

  1. Înlocuiește periuța de dinți regulat

Periuțele de dinți se degradează în timp și își schimbă forma perilor, ceea ce poate deveni o problemă pentru dinții tăi. Pe lângă posibilitatea redusă de curățare a dinților, perii degradați pot atinge suprafața gingiilor și pot crea mici răni.

Periuța de dinți se înlocuiește o dată la 3 sau 6 luni în funcție de tipul de perie. De asemenea, dacă ai trecut printr-o gripă sau altă boală contagioasă, schimbă peria de dinți pentru a evita accesul bacteriilor în cavitatea bucală.

Ai grijă de dinții tăi folosind toate metodele recomandate de specialiști! De asemenea, păstrează o relație cât mai apropiată cu stomatologul tău și cere-i sfatul ori de câte ori ai nevoie.

Bibliografie:

  1. Maria Grazia Cagetti, Thomas Gerhard Wolf, Guglielmo Campus, The Role of Vitamins in Oral Health. A Systematic Review and Meta-Analysis, 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037089/ 
  2. What to do for healthy teeth and gums, Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324708#use-fluoride 
  3. 11 Ways to Keep Your Teeth Healthy, Healthline, https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/best-practices-for-healthy-teeth 

Ultimele articole