Știai că sângele de la nivelul cordonului ombilical este o sursă valoroasă de celule stem? Până astăzi, sângele acesta era considerat un reziduu, fiind înlăturat odată cu placenta și cordonul ombilical.
Însă, s-a dovedit cu succes că aceste celule stem, la fel ca cele din măduva osoasă, pot fi utilizate pentru refacerea sistemului hematopoietic. Celulele stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical oferă o eficacitate ridicată, comparativ cu celulele stem dobândite de la donatorii adulți.
În ceea ce privește structura propriu-zisă, celulele stem îndeplinesc două mari roluri la nivelul organismului: regenerare și înmulțire. Practic, ele dețin capacitatea unică de a se specializa fix în celulele din care sunt compuse țesuturile, indiferent că vorbim de cele osoase, nervoase etc.
Decizia de recoltare celule stem la naștere este esențială pentru viitorii părinți. Practic, se valorifică o oportunitate unică, părinții asigurându-i micuțului un viitor medical sigur. Însă, de importanță majoră pentru viitorii părinți este documentarea amănunțită și din surse cât mai sigure.
În acest sens, Biogenis – banca de celule stem este un real sprijin pentru părinți, aceasta punând la dispoziție numeroase informații utile și servicii premium în domeniul recoltării celulelor stem.
Care sunt afecțiunile medicale care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem?
Tocmai datorită proprietăților unice și extraordinare pe care le prezintă, celulele stem pot fi folosite în tratarea unor numeroase afecțiuni medicale precum:
- Leucemii acute și cronice;
- Tulburări dezvoltate de absența sau funcționarea incorectă a enzimelor;
- Anomalii ereditare ale hematiilor;
- Diferite forme de cancer;
- Tulburări ereditare ale sistemului imunitar;
- Tulburări neurologice – autism; paralizie cerebrală etc.
Transplantul de celule stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical poate fi utilizat în tratarea a peste 70 de afecțiuni oncologice și hematologice. Însă, celulele stem nu reprezintă o opțiune viabilă pentru toate tipurile de afecțiuni.
Aceste celule stem prezintă un rol cheie în cazul refacerii neuronilor, articulațiilor și a oaselor. Din acest motiv, sunt considerate la momentul actual cele mai valoroase celule, terapia cu celule stem fiind privită ca o terapie a viitorului.
Așadar, decizia de recoltare celule stem este una deosebit de importantă pentru viitorii părinți, aceasta fiind prima măsură importantă pe care o pot lua aceștia pentru sănătatea copilului lor în viitor.