Pentru a putea pune pe picioare o afacere si chiar pentru a o dezvolta, este necesar sa se investeasca in utilaje si echipamente care sa faciliteze si sa eficientizeze activitatea desfasurata. Drept urmare, este necesar sa se aloce un buget important pentru astfel de achizitii, buget care nu este mereu disponibil.
In acest caz, administratorii afacerilor sunt nevoiti sa aleaga un tip de finantare din exterior, acestia avand posibilitatea de a apela la credite financiare sau chiar la leasing, daca acesta este potrivit pentru categoria de echipamente de care au nevoie. Daca leasingul operational se adreseaza numai investitiilor auto, un leasing financiar poate fi accesat pentru mai multe categorii de produse si echipamente, din diferite arii de activitate.
Ce este si in ce consta leasingul financiar?
La modul general, leasingul financiar este un tip de finantare prin care compania – clientul institutiei financiare – devine proprietarul bunurilor achizitionate numai dupa achitarea imprumutului. De aceea, procedura este similara cu un contract de inchiriere, care la finalizarea acestuia, clientul are posibilitatea de a deveni proprietarul bunurilor folosite, prin plata unei valori reziduale.
Pentru a putea obtine acest tip de finantare, compania trebuie sa achite un anumit avans, care variaza in functie de mai multi factori, unul dintre acestia fiind valoarea achizitiei. Ulterior, suma pana la achitarea valorii finantate se achita in rate lunare sau trimestriale, cum se stabileste in momentul incheierii contractului.
Pentru ce bunuri poate fi accesat leasingul financiar?
Dupa cum este mentionat la inceputul articolului, spre deosebire de leasingul operational, leasingul financiar poate fi accesat pentru numeroase tipuri de echipamente si utilaje de care au nevoie companiile. Astfel ca pe langa achizitia de vehicule, leasingul financiar poate fi folosit si pentru achizitia de utilaje necesare procesului de productie sau echipamente IT, echipamente de inginerie civica, obiecte si echipamente pentru amenajarea biroului.
De aceea, leasingul financiar se dovedeste a fi o solutie foarte buna de finantare pentru companiile mici sau cele aflate la inceput de drum, care au nevoie de ajutor financiar – acordat in conditii avantajoase – pentru ca activitatea sa se desfasoare fata probleme.